Μυστήρια

Όλα τα μυστήρια της Εκκλησίας μας (κυρίως βάπτιση, γάμος) πρέπει να τελούνται από τον χριστιανό στο ναό της ενορίας που ανήκει. Η ενορία είναι το δεύτερο σπίτι μας. Εκεί πρέπει να βαπτιζόμαστε, εκεί πρέπει να εκκλησιαζόμαστε, να κοινωνούμε ,να τελούμε τον γάμο μας και ότι άλλο έχει να κάνει με την χριστιανική μας βιωτή.

Στο νησί μας τα τελευταία χρόνια γίνονται γάμοι και βαπτίσεις πολλών μη Σπετσιωτών, από άλλα μέρη της Ελλάδος ή και του εξωτερικού. Οι επισκέπτες αυτοί και θαυμαστές του νησιού μας, αφού δεν έχουν ενορία στο νησί, μπορούν να επιλέξουν όποιον ναό τους εξυπηρετεί, για να τελέσουν τον γάμο τους ή να βαπτίσουν το παιδί τους. Εκτός από την επιλογή του ναού, μπορούν να επιλέξουν και τον εφημέριο που θα τελέσει το μυστήριο. Γενικά ισχύει ότι κάθε εφημέριος του νησιού, μπορεί να τελέσει μυστήριο σε οποιονδήποτε ναό του νησιού, ύστερα φυσικά από συνεννόηση με τον οικείο εφημέριο, σε περίπτωση που ο ναός δεν ανήκει στον ίδιο. Οι εκτός Μητροπόλεως εφημέριοι μπορούν να τελέσουν μυστήρια στο νησί, ύστερα από γραπτή άδεια του Μητροπολίτη μας, την οποία οφείλουν να έχουν μαζί τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και πριν κάνουν τις επιλογές τους, είναι καλό να επικοινωνούν με τον Αρχιερατικό Επίτροπο του νησιού π. Χριστοφόρο Φραγκούλη, ο οποίος μπορεί να τους ενημερώσει εάν ο ναός που θα επιλέξουν για κάποιο μυστήριο είναι ελεύθερος την ημέρα και την ώρα που θέλουν.

Τηλ επικοινωνίας με τον Αρχιερατικό επίτροπο 2298074985 ή 6978998559.