Ναός – Ενορία

Ναος αγιου αντωνιου

Ιστορία

Ο Ναός του Αγίου Αντωνίου είναι κτισμένος δίπλα στη θάλασσα στο κεντρικότερο σημείο της πόλεως, πάνω από το σημερινό λιμάνι του νησιού που λέγεται Ντάπια. Είναι ο κεντρικός ναός της ομώνυμης ενορίας.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”38″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”300″ thumbnail_height=”200″ thumbnail_crop=”0″ images_per_page=”9″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Κτίστηκε από τον ιερέα Θεόδωρο το έτος 1815, λίγα δηλ χρόνια πριν από την Επανάσταση και από τότε μέχρι σήμερα λειτουργεί ως ενοριακός ναός. Η ενορία μας είναι Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διοικείται από πενταμελές Εκκλησιαστικό Συμβούλιο το οποίο διορίζει ο Μητροπολίτης και ανανεώνεται ανά τριετία.

Ο Άγιος Αντώνιος είναι η ενορία του μεγάλου ευεργέτη του νησιού και της Ελλάδος Σωτηρίου Αναργύρου, που το αρχοντικό του σπίτι βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από τον ναό μας. Είναι ο ιδρυτής της φημισμένης Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών (ΑΚΣΣ) που λειτούργησε ως πρότυπο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο από το 1927 μέχρι και το 1983. Τα εργαστήρια της σχολής ήταν την εποχή που ιδρύθηκε αλλά και πάρα πολλά χρόνια μετά, εφάμιλλα εκείνων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Άγιος Αντώνιος ήταν επίσης η ενορία της μεγάλης Σπετσιώτισας ηρωίδας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Το σπίτι του Μπούμπουλη, δεύτερου άντρα της, που σήμερα στεγάζει το άρτια οργανωμένο “Μουσείο της Μπουμπουλίνας¨ βρίσκεται και αυτό λίγα μέτρα από το ναό μας.

Σήμερα

Το επιτελείο του ναού σήμερα αποτελούν:

Ο εφημέριος του Ναού π. Ανδρέας Κουμπής, που είναι εκ του νόμου και ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Οι τέσσερεις επίτροποι που σήμερα είναι οι: κ. Γεώργιος Σιώρας, κ. Ηλίας Γκρίτσας, κ. Ελένη Κόχειλα και κ. Αικατερίνη Μαρνέζου.

Οι δύο πρώτοι διακονούν τον ιερέα στο ιερό κατά την τέλεση των ακολουθιών και της Θ. Λειτουργίας. Οι ιεροψάλτες κ. Νικόλαος Δαμδημόπουλος και κ. Νικόλαος Ζαχαρίας άριστοι γνώστες της Βυζαντινής  μουσικής. Οι βοηθοί στο αναλόγιο κ. Μαργαρίτα Κουτσοποδιώτη, κ. Δέσποινα Παπαδημητρίου-Γαλέτα, κ. Αλέξανδρος Μπούφης, κ. Δημήτριος Χιώτης και Ιωάννης Αργείτης. Υπεύθυνες για την ευπρέπεια του ναού και των παρεκκλησίων είναι οι δυο γυναίκες επίτροποι Ελένη Κόχειλα και Αικατερίνη Μαρνέζου, καθώς και οι κυρίες Αργυρώ Χαλικουργιά, Άννα Βρονταμίτη, Βασιλική Δουφεξή, Κονδυλία Αλεξανδρή, Αικατερίνη Τσάνα, Αικατερίνη Καλογεροπούλου, Μαρία Δραπανιώτη, Αγγελική Κόχειλα, Παναγιώτα Παπαδέα, Αικατερίνη Μακροθανάση (για τον Άγιο Ανδρέα), η κ. Δήμητρα Ράππου (για τον Άγιο Βασίλειο) και ακόμη πολλές άλλες και πολλοί, που αποτελούν μια πολύ όμορφη και άριστα συνεργαζόμενη ομάδα.